فارس
استاد دانشگاه شیراز: دولت سیزدهم، رانتهای پژوهشی را حذف کند
[ad_1]
سید فخرالدین افضلی شنبه در گفتوگو با ایرنا، اظهار کرد: در استان فارس توانمندی و قابلیت بالایی برای انجام پژوهش وجود دارد، اما متأسفانه از ظرفیت سایر استانها استفاده می شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره انتظارات جامعه دانشگاهی از دولت سیزدهم گفت: تصمیمات دولت جهت برطرف کردن مشکلات و مسائل مربوط به اقشار مختلف جامعه بایستی بر مبنای اصول علمی اتخاذ شود. این امر می تواند بسیاری از پیشبینیها را به واقعیت نزدیکتر کند.
مدیر دفتر فناوری و طرحهای کاربردی دانشگاه شیراز، افزود: پژوهشهایی که در دانشگاهها انجام میشود می تواند به تولید، ایجاد اشتغال و در نهایت به توسعه کشور کمک کند. این در حالی است که اقدام اساسی به منظور تسهیل فرآیند پژوهش صورت نمی گیرد.
وی تصریح کرد: اگر کسی بخواهد کارخانهای در شهرک صنعتی راهاندازی کند، به مدت ۱۵ سال از معافیت مالیاتی برخوردار میشود. در صورتی که معافیت مالیاتی یا تسهیلات قابل توجه دیگری برای قراردادهای پژوهشی در نظر گرفته نمی شود.
آنچه موجب دلسردی دانشگاهها از فعالیت در حوزه پژوهش میشود
افضلی ادامه داد: دانشگاهها در حوزه عملیاتی، اختیار کافی ندارند؛ البته منکر این قضیه نمیشویم که طی سالهای گذشته در برخی از حوزهها از ظرفیت دانشگاهها و همچنین از تخصص و دانش اساتید استفاده شده و شاهد بازدهی بسیار خوبی از این نوع نگرش نسبت به دانشگاهها بوده ایم اما از دولت انتظار داریم که شرایطی فراهم کند تا تعامل دانشگاهها با جامعه و نهادهای بیرونی بیشتر و قوانین و مقرراتی که در این حوزه وجود دارد تسهیل شود.
وی تأکید کرد: مباحث حقوقی مربوط به قراردادها و مواردی مانند پرداخت حق بیمه و مالیات موجب شده که اساتید تمایل چندانی برای ورود به امر پژوهشی نداشته باشند. زیرا تعداد بسیاری از اساتید فعال در حوزه پژوهش در طول سالهای گذشته با ورشکستگی مواجه شده اند.
افضلی بیان داشت: شرایط نابسامان اقتصادی، وجود موانع قانونی و کسورات قانونی بیش از حدی که به قراردادهای پژوهشی تعلق می گیرد، باعث شده که بسیاری از قراردادهای پژوهشی متحمل ضرر و زیان شوند. در برخی مواقع هم دانشگاهها مجبور می شوند بخشی از بودجه خود را به قراردادهای پژوهشی اختصاص بدهند که این امر هم موجبات دلسردی دانشگاهها از فعالیت در حوزه پژوهشی را فراهم میکند.
مانع از مهاجرت استادان دانشگاه شویم
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز با بیان اینکه حقوق برخی از اساتید و اعضای هیأت علمی دانشگاهها در شأن آنها نیست، عنوان کرد: متأسفانه در حال حاضر با پدیده مهاجرت اساتید به خارج از کشور مواجه شدهایم زیرا اساتیدی که در عرصه علمی فعالیت میکنند از حقوق و مزایای کافی برخوردار نیستند؛ از این رو، به صورت جدی نیاز است که مسئولین مربوطه تدابیر لازم را برای ترمیم حقوق و مزایا و رفع دغدغههای اساتید اتخاذ کنند و با ایجاد انگیزه در این قشر فرهیخته مانع از مهاجرت آنها به خارج از کشور شوند.
وی با اشاره به اینکه مسائل زیستمحیطی یکی از مهمترین معضلات کشور در شرایط کنونی است که باید در اولویت کاری دولتمردان قرار بگیرد، گفت: محققان دانشگاهی پژوهشهای ارزشمندی در این زمینه انجام دادهاند و نتایج حاصل از این پژوهشها نشان میدهد که حل مشکلات زیستمحیطی از جمله وضعیت بحرانی فرسایش خاک، آلودگی خاک و آب و حتی افزایش بهره وری از آب باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.
افضلی تعاملات بین المللی را راهکاری مؤثر برای برطرف شدن برخی از مشکلات کشور دانست و تصریح کرد: اگر تعاملات بین المللی خوبی داشته باشیم قطعا می توانیم گامهای بزرگی در مسیر حل مشکلات کشور برداریم. در واقع بخش عمده ای از مسائل زیست محیطی و حتی مشکلات مربوط به مدیریت آب و بحران ریزگردها که منشأ خارجی دارند با تعاملات بین المللی مناسب قابل حل است.
وی افزود: به منظور بهره بردن از تکنولوژیهای مدرن و روز دنیا نیز باید تعامل و روابط خوبی با سایر کشورها داشته باشیم. زیرا کشورهای توسعه یافته هم خودکفایی در همه زمینهها را نمی پسندند و تلاش میکنند تا روابطشان را با کشورها در ابعاد مختلف گسترش دهند تا افزون بر تأمین نیازهایشان در وقت و هزینه خود نیز صرفهجویی کنند.
بومی گزینی معیاری برای شایستگی مدیران نیست
افضلی در بخش دیگری از سخنانش به بیان اولویتها برای توسعه استان فارس در دولت سیزدهم پرداخت و یادآور شد: در استان فارس نباید شرایطی فراهم شود که شاهد انقطاع مدیریتی باشیم، نهادها و سازمانهای استان فارس تا زمانی که از لحاظ علمی ارتقا پیدا نکنند و رویکردی علمی نداشته باشند نمی توانند آن طور که باید در مسیر توسعه استان گام بردارند.
مدیر دفتر فناوری و طرحهای کاربردی دانشگاه شیراز، با اعتقاد به اینکه بومیگزینی بدون در نظر گرفتن شایستگی افراد،سیستم مدیریتی در سازمانها را دچار مشکل میکند،گفت: به اعتقاد من در انتخاب مدیران استانی باید شایسته سالاری مورد توجه قرار بگیرد. هیچ نقطه دنیا بومیگزینی معیاری برای شایستگی مدیران محسوب نمی شود؛ اگر انتخاب مدیران بر اساس تجربه و تخصص افراد و با رویکرد شایستهگزینی باشد بسیاری از مشکلات در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سطح استان و کشور برطرف خواهد شد.
منبع