خوزستان
امکان تحقق خوداتکایی ۴۷درصدی تولید ذرت در افق ۱۴۰۴
[ad_1]
محمد قاسمی نژاد روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا دراهواز افزود:برای دسترسی به چشم انداز تولید ذرت درکشور، باید قیمت تضمینی متناسب با هزینههای تولید و قیمت جهانی تعیین شود و مجری مسوول همانند محصولات اساسی دیگر از جمله چغندرقند و دانه های روغنی و گندم در ذرت مشخص گردد.
وی مدیریت و محدودیت واردات ذرت در چهار ماهه آبان ، آذر ، دی و بهمن که مقطع عرضه ذرت داخلی به بازار است و کشت قراردادی ذرت با نظارت وزارت متبوع بین کشاورزان ، دامداری ها ، کارخانهها ، مرغداری ها و اتحادیههای مربوطه و تجهیز و نوسازی اراضی را در افزایش درصد خوداتکایی ذرت موثر خواند.
مدیر صادرات شرکت توسعه کشت ذرت کشورافزود: توسعه روشهای آبیاری نوین ، تنوع رقم واستفاده از ارقام پرپتانسیل سازگارو زودرس و متحمل به تنش ، نظارت و مدیریت واردات بذر هیبرید به داخل کشور و ارتقای ضریب و درجه مکانیزاسیون در برخی از مناطق کشور و توسعه تحقیقات و آموزش در زمینه امور بهزراعی و به نژادی از جمله راهکارهایی است که به ارتقای تولید ذرت کمک خواهد کرد.
نقش ذرت دانه ای در امنیت غذایی کشور
مدیر صادرات شرکت توسعه کشت ذرت کشورگفت: با توجه به منابع و امکانات فعلی در کشور شاید نتوان صد در صد غذای جمعیت رو به رشد ایران را بدون تکیه بر واردات تامین کرد اما میتوان به راه حلهایی دست پیدا کرد که در آینده راه تامین غذای مردم کشورمان را هموار کند.
قاسمی نژاد افزود: اصلاح ساختار، چابک سازی وزارت متبوع و به کارگیری مدیران متخصص، متعهد و جسور، ارتقای راندمان و بهره وری منابع آب، خاک و سایر نهادههای بخش به کمک فناوریهای پیشرفته و دانش بنیان، امور زیربنایی، اصلاح الگوی کشت، کاهش مصرف کالری و سهم غذاهای گوشتی قرمز، وارد و اهلی کردن گیاهان چند ساله دائمی، به کارگیری گیاهان متحمل به تنشهای زنده و غیر زنده از جمله این راهکارها است.
قاسمی نژاد ادامه داد: انتقال بخشی از محصولات از فضای باز به فضای بسته (گلخانه)، توسعه کشاورزی قراردادی و تولید تقاضا محور، حضور در بازارهای جهانی و ارزآوری، شور ورزی (استفاده از منابع آبهای شور) و تولید برخی از گیاهان زراعی، بهره برداری مناسب از نزولات جوی، مدیریت ذخایر آبی، استفاده از پسابها و شیرین کردن آب شور دریا با روشهای مناسب و افزایش تولیدات گیاهان علوفهای برای تامین غذای دام بخشی دیگری از راهکارها است.
مدیر صادرات شرکت توسعه کشت ذرت کشور در ادامه بیان کرد: گیاهان زراعی نقش عمدهای در تغذیه جمعیت جهان دارند و این موضوع در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران مشهودتر است.
وی اظهار داشت:در میان گونههای مختلف گیاهی حدود ۶ گونه گیاهی نزدیک به ۸۰ درصد نیازمندیهای انسان را تامین میکند که عمدهترین آنها غلات، گیاهان علوفهای روغنی و قندی هستند که در این میان ذرت به عنوان مهمترین غله و سلطان غلات نقش مهمی در تغذیه ماکیان و دام کشور دارد.
قاسمی نژاد با اشاره به اینکه کشت ذرت تقریباً در همه استانها و اقلیمهای کشور به صورت دانهای و علوفهای امکان پذیر است افزود:ذرت به عنوان مهمترین غله در سالهای اخیر به دلایل خشکسالی، بهانه محصول جایگزین و نیاز آبی بالا از یک طرف و اعمال نفوذ برای حفظ حجم واردات (حدود ۹ میلیون تن در سال) از طرف دیگر مورد بی مهری قرار گرفته است به طوری که برنامه خود اتکایی این محصول از حدود ۲۸ درصد در سالهای اخیر به کمتر از ۱۷ درصد کاهش یافته است.
وی گفت: این محصول مهم و راهبردی علاوه بر نقش ۲۰ الی ۲۵ درصدی که در تغذیه مستقیم انسان و پنج درصد در صنعت دارد، در حدود ۶۰ تا ۷۵ درصد نیز برای تغذیه دام و طیور مصرف میشود که روی تولید این محصول امنیت غذایی، اشتغال و تولید ناخالص ملی کشور اثر مثبت و معناداری دارد.
قاسمی نژاد از مدیران، سیاستگذاران کشور و به خصوص مدیران بخش کشاورزی خواست در تولید این محصول راهبردی و اساسی اهتمام ورزند و در رفع موانع تولید برنامه ریزی لازم را داشته باشند.
استان خوزستان قطب نخست تولید ذرت دانهای و علوفهای در کشور است.
ذرت دانهای هم اکنون مهمترین بخش واردات کالاهای اساسی است.
منبع