استان هافرهنگ و هنرگیلانموسیقی و هنرهای تجسمی
برخورد با ۳ نوازنده موسیقی در رشت
باتوجه به کلیپی که در فضای مجازی درخصوص برخورد با ۳ نوازنده موسیقی در رشت، منتشر شده است. ۳ جوان کم سن و سال با نام های محمد ۱۷ ساله، علی ۲۰ ساله و امید ۱۹ ساله بیخبر از اینکه شب شهادت است. مطابق معمول بسیاری از شب های دیگر برای کسب درآمد راهی یکی از خیابان ها رشت میشوند. تا با زدن گیتار و نواختن موسیقی کمک خرجی باشند برای خانواده های خود. اما دقایقی از نواختن موسیقی نگذشته بود که مامور اماکن به آنها حمله کرده و در ادامه رفتار بسیار زشت و زننده ای را برای مانع شدن آنها از نواختن انجام میدهد.
این عمل منجر به واکنش های منفی زیادی از سوی مردم و هنرمندان گشت. فرماندار رشت نیز که از جمله محکوم کنندگان این اقدام بود، در این باره گفت: « به فرمانده نیروی انتظامی اعلام شد تا ابعاد ماجرا بررسی و متعاقباً پیگیری و اقدامات مقتضی در اسرع وقت صورت گیرد تا رفتار یک شخص موجب لطمه به زحمات و تلاشهای مدبرانه و شبانهروزی فرماندهی و پرسنل نیروی انتظامی در سایر حوزهها نشود.»
بهمن کشاورز در گفت و گو با ایسنا در این باره اظهار داشت:
خیابان ها و کوچه ها و به طور کلی شوارع عام به عنوان مشترکات عمومی تعریف میشوند. استفاده از مشترکات عمومی جزء حقوق شهروندی همه مردم ایران است. آنچه در این مورد جنبه حقوقی دارد بحث حق تقدم در مشترکات عمومی است. یعنی وقتی کسی مثلاً بر روی نیمکت پارک نشست هیچ کس نمیتواند او را ملزم کند که برخیزد و جای خود را به دیگری بدهد. ضوابط حاکم بر استفاده از مشترکات عمومی به وسیله نیروی انتظامی پاسداری میشود یا باید بشود.
وی اضافه کرد: کسانی که با استفاده از حق تقدم یا اولویت در استفاده از مشترکات عمومی در جایی مستقر شدهاند و به انجام کار مشروعی که نه تنها مزاحم دیگران نیست بلکه حتی مورد تأیید و تشویق مردم است مشغولند مصون از تعرض هستند و نیروی انتظامی باید بر فعالیت آنها ناظر باشد و چنانچه کسی مزاحم آنها شد با مزاحم برخورد و از شهروند مشغول عرصه هنر یا خدمت حمایت کند. موضوع سد معبر و مشاغل مزاحم و امثال اینها مقوله دیگری است، معیار قضاوت جامعه است که وقتی میبینیم رهگذران و مردم از حضور کسانی که به عرصه هنر مشغولند، راضی هستند و حتی از بذل مال نسبت به آنها دریغ ندارند این به آن مفهوم است که این افراد نه تنها مزاحم نیستند بلکه باعث تلطیف ذهن و آرامش مردم میشوند.
کشاورز در ادامه بیان کرد:
حال عمل کسی یا کسانی که مزاحم اینگونه افراد میشوند خواه مأمور دولت باشند و خواه فرد عادی، مصداق مزاحمت و ممانعت از حق استفاده از مشترکات عمومی است و حسب مورد باید از طریق دادسرای نظامی یا دادسرای عمومی با آن برخورد قانونی شود.
وی گفت: باید توجه داشت اگر این اقدام از طرف مأمورین انتظامی صورت گرفته باشد تخلف و جرمی است که باید با آن برخورد شود و آثارش مرتفع گردد تا تکرار نشود. اما اگر از طرف افراد عادی یا کسانی باشد که در قالب افراد عادی رفتهاند آنگاه با مشکل بزرگتری مواجه میشود زیرا همگان حلم و صبر و بردباری هنرمندان را ندارند و چه بسا کار به دفاع و معارضه بکشد و در این حالت به صورت وضعیتی خواهیم رفت که در تهران به آن «هرکی هرکی» میگویند و چنین حالتی در کشوری با نهادهای شناخته و تعریف شده و حاکمیت قانون به هیچ وجه قابل قبول و توجیه نیست.
به گزارش خبرگزاری برنا و مصاحبه ای که با محمد کوچکترین عضو این گروه انجام شد. وی بیان کرد: «پدرم کارگر است، وضعیت اقتصادی خانواده زیاد مناسب نیست .با زدن گیتار کنار خیابان سعی میکردم کمک خرج خانواده باشم ». با بیان این ادعا که درهمان ساعات اولیه بعد از اینکه فیلم این اتفاق در فضای مجازی منتشر شد از چند شبکه خارجی فارسی زبان با ما از طریق دایرکت اینستاگرام تماس گرفته شد گفت: خبرنگاران این شبکه ها، خواستار شدند که فیلم حادثه و چگونگی وقوع این اتفاق را از زبان خودمان به صورت فیلم برای آنها ارسال کنیم و مدعی بودند که بعد از ارسال این فیلم ها اتفاق خوبی برایمان میافتد ولی ما این کار را نکردیم.»
محمد اضافه کرد: « شب با حمله ماموران شوکه شدیم . اصلا نمی دانستیم شب شهادت است که اگر می دانستیم به حتم آن شب به خیابان نمیرفتیم.»
باتوجه به این کلیپ حقیقت امر آن است که برخورد ماموران با این ۳ جوان بسیار تند و زننده بود. در حالیکه میتوانستند با یک آگاهی رسانی ساده در خصوص شب شهادت و خاتمه دادن به اجرای موسیقی وظایفشان را انجام داده و منجر به انتشار چنین کلیپی نمیشدند.
منبع: ایسنا، روزنامه دنیای اقتصاد