کردستان
سرشاخهزنی روشی برای بهرهروی بیشتر درختان گردو در بانه
[ad_1]
به گزارش ایرنا، شرایط توپوگرافی بانه برای احداث باغات بویژه باغات گردو و انگور بسیار مساعد است این شرایط زمینه را برای توسعه باغات در بانه فراهم کرده و بسیاری از این باغات در سالهای گذشته احداث شده که ارقام بی کیفیت و با بازده کم استفاده شده بر همین اساس و بنابر ضرورت طرح سرشاخه زنی باغات گردو با ارقام پربازده اجرایی شد.
طرح سرشاخه زنی درختان روشی است برای بهره وری، افزایش و یکنواختی محصول که از سال گذشته در شهرستان بانه با همکاری باغداران و جهاد کشاورزی شهرستان بانه آغاز شده و تاکنون ۲۰ هزار اصل درخت گردو سرشاخه زنی شده است.
برای اجرای طرح سرشاخه زنی باغات گردو در شهرستان بانه تاکنون ۲ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی و احیای حوزه دریاچه هزینه شده است.
یکی از باغداران روستای بیاندره بخش ننور در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: از ۱۰ سال گذشته درختان این باغ را کاشتیم و تا قبل از سرشاخه زنی محصول ودرآمدی نداشت.
عبدالله رضایی افزود: ۵۰۰ اصله درخت گردو در باغم دارم که از سال گذشته عملیات سرشاخه زنی را آغاز کردم که امیداوام با انجام پیوند گردو بتوانم در سالهای آینده محصول پرباری برداشت کنم.
وی با بیان اینکه سرشاخه زنی درختان گردو را با رقم حاجی رحمان پیوند دادم اظهار داشت: با توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی و پربار شدن محصول باغات دیگر برای اجرای عملیات سرشاخه زنی رغبت پیدا کردم و از سال گذشته این طرح را آغاز کردم.
شناسایی یک هزار و ۵۰۰ اصله درخت گردو
مجری طرح سرشاخه کاری درختان گردو در بانه گفت: با همکاری مدیریت جهاد کشاورزی بانه یک هزار و ۵۰۰ اصله درخت گردو از ارقام بذری چندین ساله مکانیابی و شناسایی شد که از لحاظ کیفیت و عملکرد در جایگاه مناسبی نبودند
محمد محمدی افزود: تغییر تاج این درختان از ژنتیک های برتر شهرستان و ارقام دیربرگ خارجی انجام شده و در مکان های که سرمای دیررس بهار دارد از ارقام دیر برگ خارجی رقم و در مکان های دیگر از ژنتیک های برتر برای تغییر ژنتیک درختان بهره گیری شد.
وی اظهار داشت: تغییر تاج این درختان علاوه بر افزایش کیفیت و راندمان باغات سبب کوچکتر شدن تاج درختان، کاهش مصرف آب و یکنواختی محصولات در باغات شده است.
محمدی با اشاره به برگزاری کلاس های آموزشی برای باغداران اضافه کرد: بیش از ۷۰ درصد این طرح توسط باغداران انجام می شود و هر کدام از باغداران تبدیل به یک پیوند کار ماهر شده که علاوه بر کار پیوند یک باغ مادری تجاری نیز دارند.
وی اظهار داشت: برای پیوند درختان گردو از پیوندک درختانی که سال قبل پیوند شده برداشت شده و نیازی به پیوندک از باغات دیگر ندارند و باغ تجاری مادری تبدیل شده است.
استقبال باغداران از اجرای طرح سرشاخه کاری
کارشناس باغبانی جهاد کشاورزی بانه نیز گفت: اجرای طرح سرشاخه کاری و اصلاح باغات گردو با استقبال باغداران بانه مواجه شده و باعث افزایش تولید و افزایش عملکرد درختان گردو شده است.
نادر فرج زاده افزود: مهمترین مزایای این طرح افزایش کیفیت محصول، افزایش تولید، افزایش درآمد باغداران و استفاده بهینه از منابع آب و خاک شده است.
وی اظهار داشت: اجرای طرح سرشاخه کاری درختان گردو بعد از ۲ سال تاج برداری بر تولید و کیفیت محصول تاثیر می گذارد و باعث افزایش سه برابری محصول می شود.
۲۰ هزار درخت گردو سرشاخه کاری شد
رییس جهاد کشاورزی بانه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: در این شهرستان ۸۰۰ هکتار باغ گردو وجود دارد که یکی از مشکلات باغداران استفاده ای نهاده های نامرغوب و کم بازده بوده که مدیریت جهاد کشاورزی بانه در ۲ سال اخیر با استفاده از اعتبارات استانی و احیای حوزه دریاچه ارومیه پروژه سرشاخه کاری و پیوند درختان گردوبا ارقام پرمحصول را آغاز کرد.
کریم شریفی با اشاره به استفاده باغداران از ارقام بی کیفیت گردو در گذشته افزود: با مشارکت و همکاری باغداران ۲۰ هزار اصل درخت گردو قدیمی سرشاخه کاری و اصلاح شده که علاوه بر ایجاد اشتغال و افزایش سطح درآمد باعث عملکرد بهتر و افزایش کیفیت محصول شده است.
وی اظهار داشت: ارقام قدیمی گردو باغات بانه به سرما حساس بود که با روش سرشاخه زنی و اصلاح درختان گردو به ارقام دیر برگ و مقاوم به سرما تبدیل شده و خسارت ناشی از سرمای دیرهنگام بهاری را کاهش می دهند.
شریفی با بیان اینکه برای اجرای این طرح تاکنون ۲ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی و احیای دریاچه ارومیه هزینه شده ادامه داد: برای سرشاخه زنی هر درخت ۱۰ میلیون ریال هزینه می شود.
وی گفت: قبل از سرشاخه زنی درختان گردو به طور متوسط در هر هکتار ۲ تن محصول برداشت می شد که با اجرای این طرح به طور متوسط در هر هکتار هفت تن گردو برداشت می شود.
شهرستان مرزی بانه در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان واقع شده است.
منبع