اصفهان
صنایع دستی ایران، پیشران توسعه فرهنگی و اقتصادی
[ad_1]
به گزارش ایرنا، نخستین جشنواره بینالمللی صنایع دستی ایران با مشارکت و حمایت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به میزبانی اصفهان از ۱۰ مرداد آغاز شد و دیروز ۱۳ مرداد به کار خود پایان داد.
با توجه به فعالیت افزون بر ۶۰ هزار هنرمند صنایع دستی در اصفهان(یک سوم فعالان صنایع دستی جهان) این جشنواره در بخشهای مسابقه بین المللی نشان دست خلاق، نشان همای زرین، مسابقه ملی فرش، مسابقه ملی طراحی فرش دستباف، مسابقه طراحی خلاقانه صنایع دستی برگزار شد.
همچنین مسابقه ملی طراحی پوشاک با صنایع دستی ، مسابقه بسته بندی صنایع دستی و مسابقه ملی استار تاپهای صنایع دستی با برگزاری کارگاهها و نشستهای علمی و تخصصی و اجلاس شهرهای جهانی و ملی صنایع دستی به همراه نمایشگاه آثار هنرمندان با مشارکت وزارت میراث فرهنگی برگزار شد.
جشنواره بینالمللی صنایع دستی ایران بعد از جشنواره هفته صنایعدستی ایران، دومین رویداد مهم بینالمللی ایران در سال ۲۰۲۱ به شمار میرود.
در این جشنواره دو گونه تقدیر در نظر گرفته شده است که یکی تندیس همای زرین و دیگری نشان دست خلاق است.
تندیس همای زرین بر اساس فرهنگ توجه به حقوق مالکیت معنوی و نشان دست خلاق بعنوان یکی از عالیترین نشانهای حوزه صنایع دستی به هنرمندان و فعالان اهدا شد.
صیانت از فرهنگ و جهش اقتصادی با تقویت صنایع دستی
با توجه به شیوع ویروس کرونا، بخشی از برنامه افتتاحیه این رویداد بصورت ویدئوکنفرانسی برگزار شد.
این رخداد، با پیام ویدئویی علیاصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آغاز به کار کرد.
وی به اهمیت برگزاری رویدادهای بینالمللی در حوزه صنایعدستی اشاره و بیان کرد: رخدادها به مثابه پیشرانهای تغییر وضعیت موجود به سمت وضعیت مطلوب میتوانند بعنوان امکانی ارزشمند، ضمن ایجاد امید، تحولات محسوس عینی را نیز به ظهور برسانند.
مونسان افزود: صنایع دستی، امروز جایگاه مهمی یافته و بهعنوان یکی از مهمترین صنایع خرد و در برخی از رشتهها بهعنوان صنایع سبز، ارتباط وسیعی با توسعه پایدار پیدا کرده، بنابراین پرداختن به مباحث مرتبط با این صنعت از هر نوع میتواند تاثیری ژرف بر سرنوشت اقتصاد و اشتغال کشور در عین صیانت از فرهنگ بومی و سبک زندگی اصیل داشته باشد.
وی افزور: برگزاری این برنامه بزرگ نقطه آغازی برای تداوم رخدادهایی در تغییرات مثبت آینده خواهد بود.
به گفته وی،آنچه میتواند برای صنعتگران صنایعدستی نویدبخش باشد تاثیر چنین برنامههایی در گسترش دید بازرگانی و اقتصادی بویژه مبحث تجاریسازی است که نشان داده در سختترین شرایط امکان تولید و فروش داخلی را دارد و حتی در اندک زمانی راه خود را برای حضور در بازارهای خارجی بصورت صادرات مستقیم و صادرات چمدانی هموار میکند.
معاون صنایعدستی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این نشست ویدئوکنفرانسی در سخنانی گفت: ایران کشوری با سابقه تاریخی و تمدنی واجد ۲۹۶ رشته فعال صنایعدستی، ۱۴ شهر و روستای جهانی و اشتغال ۲,۵ میلیون نفر، آمادگی هر نوع همکاری برای ارتقای جایگاه صنایع دستی در دنیا را دارد.
پویا محمودیان، ایجاد تعامل، همفکری، تبادل تجربه و رسیدن به همکاری مشترک برای ارتقای جایگاه صنایع دستی جهان را هدف برگزاری «جشنواره بین المللی صنایع دستی ایران »عنوان کرد و افزود: ایران کشوری قدرتمند در حوزه صنایعدستی است و این توان را دارد که بعنوان عضوی مهم در شورای جهانی صنایع دستی نقشآفرینی کند و طرحهای مشترک منطقهای و بینالمللی را انجام دهد .
همچنین «لیندی جوبرت» مدیر موسس و مدرس رصدخانه یونسکو از دانشگاه دیکتوریا ملبورن استرالیا که از سخنرانان حاضر در این کنفرانس بود به بررسی راهکارها و مشکلات پیشروی صنایعدستی در تمام کشورها پرداخت .
وی با بیان چالشهای موجود بر لزوم حفظ و نگهداری از صنایع دستی و هنرهای سنتی بهمنظور حفظ هویت و اشتغالزائی در تمام کشورها تاکید کرد.
او پرداختن به آموزش صنایع دستی را زمینه اصلی برای حفظ این صنعت گرانبها و توسعه پایدار کشورها در این زمینه دانست.
«اسامه استیتی» وزیر گردشگری و آثار باستانی کشور فلسطین هم در نشست روز سوم جشنواره ضمن ارائه تاریخچه صنایعدستی و همچنین وضعیت فعلی این صنعت در کشور فلسطین بر لزوم حمایت از صنایع دستی در کشورهای مختلف و همکاریهای بینالمللی بیشتر در این زمینه تاکید کرد.
در این ویدئوکنفرانس ۱۹ مهمان از کشورهای انگلیس، ازبکستان، چین، هند، تایلند، استرالیا، فلسطین، مالزی، سنگاپور حضور داشتند.
استاندار اصفهان نیز در این مراسم با اشاره به اهمیت اصفهان در حوزه صنایع دستی گفت: برگزاری این جشنواره بینالمللی به میزبانی اصفهان میتواند به معرفی ظرفیتهای این استان و سایر شهرهای ایران در حوزه صنایعدستی کمک کند.
رییس شورای اسلامی شهر اصفهان و رییس جشنواره بینالمللی صنایعدستی ایران نیز در این نشست گفت: اصفهان مهد هنر است و سابقه طولانی در تولید صنایع دستی دارد.
علیرضا نصر اصفهانی افزود: ظرفیتهای بزرگی در ایران از جمله در اصفهان در حوزه صنایعدستی وجود دارد که میتوان آنها را شناسایی و روز به روز به بالندگی آنها کمک کرد.
در این نشست ویدئوکنفرانسی همچنین رییس اکو، رییس سابق شورای جهانی صنایعدستی و رییس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی نیز هر کدام در سخنانی با ابراز خرسندی از برگزاری جشنواره بینالمللی صنایعدستی خواستار تداوم برگزاری چنین رویدادهای بینالمللی با توجه به ظرفیتهای ایران در حوزه صنایعدستی شدند.
همچنین در دومین روز برگزاری نخستین جشنواره بینالمللی صنایعدستی ایران، برگزیدگان این جشنواره معرفی و تجلیل شدند.
بر اساس اعلام دبیرخانه نخستین جشنواره بینالمللی صنایعدستی ایران، در این جشنواره از برترینهای صنایعدستی در بخشهای نشان دست خلاق، تندیس همای زرین و مسابقات چهارگانه تجلیل شد.
به گزارش ایرنا، در سفر به گوشه و کنار اصفهان، این ‘هنر’ و ‘هنرمند’ است که تار و پود تنوع فرهنگی را درهم میآمیزد تا طیف گستردهای از هنرهای دستی پدیدار شود.
۶۰ هزار هنرمند صنایع دستی در اصفهان فعالیت می کنند.
شاید به همین دلیل است که اصفهان با دارا بودن یک سوم صنایع دستی جهان و نیمی از صنایع دستی کشور به ‘شهر صنایع دستی جهان’ مشهور است.
این غنای هنری و فرهنگی، ظرفیتی مهم است که میتواند سکوی پرش بلندی به سوی رونق اقتصادی و کاهش بیکاری در این استان باشد.
شهر اصفهان در سال ۹۴ از سوی یونسکو بعنوان نخستین عضو شبکه جهانی شهرهای خلاق (معتبرترین شبکه جهانی) در عرصه صنایع دستی و هنرهای مردمی معرفی شد و به عضویت این شبکه درآمد.
نخستین جشنواره بینالمللی صنایع دستی ایران با مشارکت و حمایت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به میزبانی اصفهان از ۱۰ مرداد آغاز شد و دیروز ۱۳ مرداد به کار خود پایان داد.
منبع