اصفهان

۱۰ هزار حلقه چاه غیر مجاز در اصفهان وجود دارد

[ad_1]

به گزارش ایرنا، مسعود میرمحمد صادقی روز پنجشنبه در نشست عمران و آبادانی در کنگره ” استان اصفهان و توسعه ملی ” که از طریق فضای مجازی برگزار شد، افزود: حدود ۴۳ هزار حلقه چاه مجاز در استان اصفهان وجود دارد اما تعداد چاه‌های غیر مجاز نیز با وجود اقدامات پیشگیرانه افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه با بازرسی ها و پیگیری‌های انجام شده چاه های غیر مجاز به طور مرتب و همراه با مشکلات خاص خود، مسدود می شود، اظهار داشت: تعدادی افراد سودجو با دستگاه های پیشرفته اقدام به این کار می کنند در حالیکه ما در استان اصفهان با پدیده کم آبی و فرونشست زمین مواجه هستیم.

میرمحمدصادقی با اشاره به اینکه در زمان حاضر آب آشامیدنی مردم استان اصفهان فقط از یک سامانه آبرسانی (تصفیه خانه باباشیخعلی) تامین می شود، اضافه کرد: ما در گذشته از چاه‌های فلمن نیز برای تامین آب در فصول گرم سال استفاده می‌کردیم اما با خشک شدن آنها اکنون با مشکل مواجهیم.

وی میزان آب شرب تولیدی را ۱۱.۸ متر مکعب بر ثانیه و میزان مصارف را حدود ۱۵ متر مکعب بر ثانیه دانست و تاکید کرد: ما با کمبود ۲.۷ متر مکعب آب بر ثانیه مواجه هستیم .

این کارشناس راهکارهای رفع مشکل کم آبی را درون حوضه ای و برون حوضه ای خواند و افزود: در درون حوضه ای باید به مدیریت مصرف آب در داخل حوضه آبریز و در برون حوضه ای باید به اجرای طرح های انتقال آب بین حوضه ای، مدیریت یکپارچه منابع آبی، اجرای طرح‌های تعادل بخشی و اصلاح الگوی کشت پرداخت.

وی به طرح‌های انتقال آب به اصفهان اشاره کرد و گفت: بخشی از طرح سامانه دوم آبرسانی به اصفهان تا پایان مرداد امسال بهره برداری و بسیاری از مشکلات آب شرب با راه اندازی آن برطرف می شود.

میرمحمد صادقی با بیان اینکه با انتقال آب از خلیج فارس نیز آب صنعت جدا می شود، خاطرنشان کرد: با اجرای طرح بهشت آباد و تکمیل سد و تونل کوهرنگ ۳ نیز در آینده نزدیک بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

وی با بیان اینکه ۹۳ درصد از مساحت و ۹۸ درصد از جمعیت حوضه آبریز زاینده رود در استان اصفهان است، افزود: این خطه مهمترین استفاده کننده از زاینده رود بوده و معیشت و زندگی بسیاری از مردم به آن وابسته است.

میرمحمد صادقی با اشاره به اینکه عمده بارش‌ها در استان اصفهان در سرچشمه‌های زاینده رود است، اظهار داشت: میزان بارش‌ها از سال ۷۶ تاکنون کاهش یافته و در سال جای با وضعیت خطرناک کم بارشی مواجه هستیم که البته این موضوع سراسری است.

وی به تغییر بارش‌ها نیز اشاره و اضافه کرد: نسبت برف به کل بارش‌ها کاهش یافته که این امر گویای تغییر اقلیم است.

وی با تاکید بر کاهش شدید حجم ذخیره آب در سد زاینده رود، خاطرنشان کرد: بر اساس شاخص سرانه آب تجدیدپذیر بر نفر جمعیت اگر این شاخص به یکهزار متر مکعب بر نفر برسد گویای شرایط کمبود آب و به ۵۰۰ و کمتر از آن برسد، نشان دهنده بحران شدید آب است.

میرمحمدصادقی این شاخص را در زمان حاضر در استان اصفهان ۵۱۰ متر مکعب بر نفر اعلام و اضافه کرد: ما در حوضه آبریز زاینده رود با کمبود شدید آب مواجه هستیم.

وی میزان آب ورودی به دشت اصفهان تا دهه ۷۰ از محل ” پل کله ” را  یکهزار و ۵۹۲ متر مکعب دانست و خاطرنشان کرد: این میزان در سال های اخیر به ۵۵۲ متر مکعب رسیده است.

وی با اشاره به افزایش مصارف کشاورزی، صنعت و آشامیدنی از دهه ۴۰ به بعد در حوضه آبریز زاینده رود، گفت: به عنوان مثال اراضی کشاورزی در منطقه بن – سامان در سال ۶۱ حدود ۳۲ هزار هکتار بود اما در سال ۹۴ به ۷۵ هزار رسیده که این شاخص در سایر مناطق نیز افزایش یافته است.

میرمحمد صادقی به جدول منابع و مصارف حوضه آبریز زاینده رود در شرایط آتی و وقتی همه طرح های انتقال آب به حوضه ورود پیدا کرده باشد، اشاره و اضافه کرد: ۱۷۶ میلیون متر مکعب حقابه زیست محیطی، ۴۱۹ میلیون متر مکعب برای حقابه بران، ۶۵۵ برای سهم آبه بران، ۳۰ میلیون متر مکعب حقابه آشامیدنی و ۴۰.۳ میلیون متر مکعب حقابه صنعت است که در مجموع یکهزار و ۳۲۰ میلیون متر مکعب می شود درحالیکه میزان منابع بر اساس نظام طبیعی و کوهرنگ یک، یکهزار و ۱۳۸ میلیون متر مکعب است.

وی توضیح داد: اگر مصارفی که برای آینده تعریف شده مانند برداشت و تخصیص های چهارمحال و بختیاری، شرب اصفهان، کاشان و یزد و صنعت و منابعی مانند ۲۲۴ میلیون متر مکعب از کوهرنگ ۲، ۱۲۰ میلیون متر مکعب از سد و تونل کوهرنگ ۳، ۱۳۰ میلیون متر مکعب از چشمه لنگان و ۲۵۰ میلیون متر مکعب از طرح خدنگستان و بهشت آباد را در نظر بگیریم، در مجموع حدود ۴۰۰ میلیون متر مکعب کمبود آب در این حوضه داریم که برای رفع آن باید مدیریت مصرف صورت گیرد.

رییس حوضه آبریز رودخانه سفیدرود بزرگ از جمله دلایل عدم توازن آبی را عوامل طبیعی، تغییر الگوی بارش ها، افزایش جمعیت، عدم هماهنگی، اجرای طرح های کشاورزی ناکارآمد، حفر چاه ها و تاکید بر خودکفایی غذایی بدون توجه به آمایش سرزمین، ساختار نامناسب حکمرانی آب، مشکلات برخی قوانین و ناآگاهی زیست محیطی عنوان کرد و افزود: هنوز موفق به ایجاد ارزش اقتصادی آب در کشور نشده ایم.

وی با بیان اینکه در حوضه آبریز زاینده رود مسائلی مانند شرایط بد اقتصادی، برداشت های بی رویه آب و به بهره برداری نرسیدن برخی از طرح های انتقال آب به ناآرامی های اجتماعی در استان اصفهان منجر شده است، درباره حقابه زیست محیطی نیز توضیح داد: وقتی آب در رودخانه زاینده رود جاری می شود تا حدودی این حقابه محقق می شود اما حقابه تالاب گاوخونی در سال های اخیر محقق نشده که دلایل آن، کم آبی و نحوه قرارگیری کانال های آبیاری در مسیر رودخانه است.

میرمحمد صادقی درباره آخرین وضعیت تونل و سد کوهرنگ ۳ توضیح داد: در تکمیل آن به مشکلات فنی برخوردیم که باعث تغییر مشاور طرح شد اما همکاران ما در حال رفع مشکلات موجود هستند و امید است به زودی برطرف شود.

وی درباره طرح بهشت آباد نیز گفت: اختلاف هایی بین استان‌ها درباره اینکه چند درصد این طرح به صورت لوله یا تونل باشد وجود داشت و کار به سازمان محیط زیست کشید و تغییراتی در آن اعمال شد اما تلاش می شود امکان فعال کردن آن به زودی میسر شود.

مدیرعامل شرکت تامین آب اصفهان صُفه نیز در این نشست با اشاره به اهمیت حکمرانی آب، گفت: حکمرانی آب شامل هماهنگی بین نظام های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی برای مدیریت یکپارچه منابع آبی است.

سید محمود حسینی نقش مردم را در حکمرانی آب بسیار مهم دانست و افزود: حکمرانی آب در کشورمان روز به روز بدتر شده است به طوریکه مصوبه های شورای عالی آب درباره حوضه آبریز زاینده رود به طور کامل اجرا نشد.

وی با بیان اینکه برای حکمرانی آب ابتدا باید وزارت نیرو، تمرکز سنگین در وزارتخانه را برچیند تا امکان حضور استان ها فراهم شود، اظهار داشت: در این حکمرانی باید نهادهای مدنی، صنفی، بخش خصوصی و نخبگان نیز مشارکت داشته باشند.

نخستین کنگره “استان اصفهان و توسعه ملی، چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌رو” روز سه‌شنبه ۲۲ تیر در دانشگاه صنعتی اصفهان آغاز به کار کرد و به مدت سه روز تا ٢۴ تیر برگزار شد.

 ۳۲ نشست تخصصی در محورهای تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، سلامت، صنعت و فناوری، گردشگری، توسعه علمی، مدیریت و اقتصاد، هنر، معماری و شهرسازی، رسانه، کشاورزی، آب، محیط زیست، جوانان و ورزش در این رویداد برگزار شد.

[ad_2]
منبع

لینک کوتاه
0/5 ( 0 رای )
اشتراک گذاری این پست در شبکه های اجتماعی:
برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن