خوزستان

استاندار خوزستان: باید از ادامه کشت شلتوک در خوزستان جلوگیری شود

[ad_1]

به گزارش ایرنا قاسم سلیمانی دشتکی عصر دوشنبه در نشست کارگروه تالاب‌های خوزستان در محل استانداری بیان کرد: الان به شرایطی رسیده‌ایم که شلتوک کاری هور را نابود می‌کند.

وی افزود: در سند سازگاری با کم آبی بعد از تامین آب شرب، حق آبه تالاب‌ها تعیین شده و پس از آن کشاورزی و صنعت است چرا که اگر تالاب خشک شود زندگی مردم از بین می‌رود و دام ها نابود می‌شوند.

وی با بیان اینکه باید کشاورزان توجیه شوند که اگر شلتوک کاری کنند کشت فصلی نخواهند داشت اضافه کرد: باید به صورت متحد کار شود؛ جهاد کشاورزی به‌خاطر کشت فصلی خود، محیط زیست به‌خاطر تالاب‌ها، و سازمان آب و برق برای آب پشت سدها باید تلاش کنند.

استاندار خوزستان با بیان اینکه درآمد در کشت فصلی است و نه در شلتوک کاری، ادامه داد: باید از ادامه کار شلتوک کاران جلوگیری شود در غیر این صورت آب ذخیره پاییز از بین می‌رود و آب شرب تامین نخواهد شد و دام‌های سنگین دچار مشکل خواهند شد؛ اگر شلتوک کاری نشود مشکل خاصی نخواهیم داشت.

وی گفت: باید کار فرهنگی در این زمینه انجام شود و تورهای محیط زیستی با استفاده از ظرفیت شیوخ عشایر و نیز دوستداران محیط زیست برگزار شود و از ادامه شلتوک کاری در خوزستان جلوگیری شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز در این نشست گفت:از اردیبهشت تا تیر امسال، سطح آب تالاب هورالعظیم ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر کاهش، و غلظت آب این تالاب تا ۳۰ درصد افزایش یافته است؛ همچنین مساحت تالاب از ۷۵ درصد در خرداد به ۶۹ درصد در تیر کاهش یافته است.

محمدجواد اشرفی با بیان اینکه ۱۸ درصد تالاب‌های کشور در خوزستان است، افزود: در این مدت علاوه بر تبخیر بی سابقه بر اثر گرما، افزایش شدید غلظت آب را شاهد بودیم که در مخزن شماره سه تالاب هورالعظیم حدود ۹ هزار و در مخزن شماره ۲ حدود چهار هزار واحد بود و این روند افزایشی است.

بیش از ۷۰ درصد تالاب‌های کشور از بین رفته‌اند

یک استاد دانشگاه شهید چمران اهواز نیز در این نشست گفت: بیش از ۷۰ درصد تالاب‌های کشور از بین رفته‌اند و در کشور ما متاسفانه توجه چندانی به تالاب‌ها نمی‌شود.

مهدی قمیشی افزود: در سال ۹۷ برنامه‌ای تبیین شد و در آن سازمان حفاظت محیط زیست کشور اعلام کرد که نیاز آبی همه تالاب‌های کشور مشخص شود و پس از آن وارد شورای عالی آب شود و سپس برای اجرا به وزارت نیرو ابلاغ شود که این حق آبه تالاب‌ها به رسمیت شناخته شود.

وی گفت: در استان خوزستان هم این ماموریت به دانشگاه شهید چمران اهواز داده شد و مطالعات انجام شد و اکنون موضوع بر هورالعظیم متمرکز است؛ تعیین حق آبه هورالعظیم هم از لحاظ هیدرولوژیکی و هم اکولوژیک حایز اهمیت است که موضوع اکولوژیک آن مهمتر است.

وی ادامه داد: در مطالعات صورت گرفته سه سناریو تعیین شد که در سال‌های ترسالی یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب برای مساحت ۱۰۰ هزار هکتار، در سال‌های عادی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون متر مکعب آب برای مساحت ۸۰ هزار هکتار، و در سال‌های خشکسالی یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب برای مساحت ۷۰ هزار هکتار این تالاب مشخص شد؛ البته باید این میزان آب در ماه‌های مختلف سال به مخازن وارد شود و حدود ۴۸ متر مکعب در ثانیه باشد.

حقابه هورالعظیم ۷۶۸ میلیون متر مکعب است

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان نیز در این نشست گفت: هنوز مصوبه‌ جدیدی برای حقابه تالاب هورالعظیم تعیین نشده اما بر اساس آخرین ابلاغ رسمی که سال ۹۴ انجام شد، حقابه این تالاب ۷۶۸ میلیون متر مکعب بوده است.

فرهاد ایزدجو گفت: مشکل ما این است که آب را از سدها رهاسازی می‌کنیم اما نمی‌توانیم آن را به تالاب برسانیم؛ در فصل تابستان متقاضی آب زیاد است و تا اوایل مرداد کشت شلتوک داریم.

وی با بیان اینکه در توزیع آب محدودیت حجم را داریم که چند الزام هست و باید برآورده شود، ادامه داد: یکی محدودیت حجم کل سالانه است و یکی محدودیت فصلی است؛ در فصل پاییز و زمستان و بهار محدودیت فصلی داریم اما در فصل تابستان محدودیت نداریم و پیش بینی ما با روند انجام کشت شلتوک و برداشت آب در مسیر است و موج آب در مسیر مستهلک می‌شود.

از ۸۸ هزار هکتار الگوی کشت تنها ۱۸ هزار هکتار کشت شد

رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان نیز گفت: با مدیران کشاورزی شهرستان‌های استان برای رعایت الگوی کشت نشست‌هایی برگزار کردیم و اطلاع رسانی انجام شد و سطح کشت مشخص شده است. در مجموع از ۸۸ هزار و ۶۰۰ هکتار الگوی کشت ما حدود ۱۸ هزار هکتار کشت شده که تاکنون ۳۰۰ هکتار قرارداد بسته شد.

خدارحم امیری زاده افزود:از کشت شلتوک هیچ حمایتی صورت نگرفت و حتی نهاده‌های کشاورزی در اختیار شلتوک کاران قرار داده نشد.

بحث لجاجت در سد کرخه وجود دارد

نماینده مردم دشت آزادگان و هویزه در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت:آنچه امروز ما را به این وضعیت رسانده، نبود هماهنگی بین بخشی است. عمل کردن در آخرین لحظه و سوء مدیریت باعث شده در سال ۹۸ با سیل و اکنون با خشکسالی روبه‌رو شویم.

قاسم ساعدی افزود: آب شرب بیش از ۳۰ هزار نفر، از تاسیسات آب متصل به رودخانه کرخه تامین می‌شود که بنده روز گذشته با پای پیاده در این رودخانه پیاده روی کردم؛ آیا مدیریت سازمان آب و برق تا سد است یا تا رسیدن آب به رودخانه و انهار؟ سازمان آب و برق خوزستان مسوول است و باید رودخانه‌ها را تا انهار مدیریت کند.

وی گفت: سازمان آب و برق زندگی را از مردم گرفته و اگر شلتوک کاری نباید انجام شود چرا اجازه کشت به آنها دادید که اکنون متضرر شوند؟ شما مسوول مدیریت آب از بالادست تا آخرین نقطه آن هستید. خسارت مردم را چه کسی باید بپردازد؟

وی با گلایه از رفتار مدیر سد کرخه، در دیار اخیر جمعی از خبرنگاران و دوستداران محیط زیست از این سد بیان کرد: مدیر سد کرخه به خبرنگاران و دوستداران محیط زیست اهانت می‌کند؛ بحث انسانی برای ما مهمتر از تالاب است.

ساعدی گفت: متاسفانه بحث لجاجت در سد کرخه وجود دارد و مدیریت آب در سد کرخه اشتباه است.

[ad_2]
منبع

لینک کوتاه
0/5 ( 0 رای )
اشتراک گذاری این پست در شبکه های اجتماعی:
برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن