تهران
تجربیات کرونا در پایتخت، برای مقابله با بحرانهای دیگر مستندسازی شود
[ad_1]
به گزارش ایرنا از اعلام روز شنبه سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، فاطمه صالح در وبینار «معماری شهری و کرونا» که با حضور جمعی از متخصصان حوزههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، شهرسازی و مدیریت بحران برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به پیشرفت علم در دنیای امروز، تصور نمیکردیم دوباره با یک اپیدمی فراگیر در سطح جهانی همانند کرونا مواجه شویم، از سوی دیگر بدیهی است هر بحران تجارب بی شمار در پی دارد که اگر بتوان باتوجه به تبعات جانی و مالی متعدد، از این تجارب استفاده کرد، راهکارهای بهتری برای تأمین امنیت و حفظ جان و مال شهروندان در پاندمی های بعدی در دست خواهیم داشت.
وی با تأکید بر اهمیت مستندسازی این تجارب جهت بهرهگیری در آینده عنوان کرد: تنها در این صورت است که در بحرانهای بعدی آمادگی بیشتری جهت مقابله خواهیم داشت.
صالح افزود: شهرداری تهران در یک سال و نیم اخیر در حد بضاعت خود تلاش کرده است تحقیقات و بررسیهایی در خصوص اثرات این پاندمی بر سطوح مختلف اجتماعی، اقتصادی، زیستمحیطی و غیره و نیز روزمره مردم داشته باشد.
معاون هماهنگی و برنامهریزی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران خاطرنشان کرد: بر اساس یافتههای محققان در سطح جهان و نیز تحقیقی که توسط برخی از متخصصان در اتاق فکر سازمان مدیریت بحران انجامشده است پس از وقوع بحران کرونا رویکرد دنیا در حوزه های مختلف تغییر کرده، که یکی از این حوزه ها موضوع شهرسازی است.
عضو انجمن صنفی مهندسان مشاور معماری و شهرسازی نیز با ارائه نتیجه یک پژوهش در حوزه معماری شهری و کرونا عنوان کرد: با نگاهی به مصوبات موجود در حوزه بحران دیده میشود که بیشترین تمرکز در حوزه بحرانهایی همانند زلزله است؛ اما مواردی همانند بحران کرونا نیز نیاز به مجموعه مصوبات و قوانین بهویژه در بخش بازسازی دارند.
سپیده شفایی گفت: اما اگر بخواهیم به عمده فعالیتهای عاجل پس از همهگیری اشارهکنیم میتوان به پاکسازی آلودگیها، راهاندازی مراکز امدادرسانی جهت کمکهای اجتماعی در بهبود آسیبهای روانشناختی، کمک به تهیه پرداخت وامها و کمکهای مالی به آسیب دیدگان اقتصادی و انجام توافقهای لازم جهت همکاریهای دوجانبه و چندجانبه با نهادهای مربوطه مانند آموزشوپرورش، نهادهای برنامهریزی توسعه و شبکههای زیربنایی تأمین آب شرب و غیره اشاره کرد.
علیرضا فلاحی استاد دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی نیز به ارائه تحقیقات خود در حوزه معماری و شهرسازی و بیماری کرونا با دانشگاه سیدنی استرالیا پرداخت و عنوان کرد: اولین نکته که بیماری کرونا به ما آموخت رویکرد میانرشتهای اما یکپارچه است. پاندمی به ما آموخت صرفا نگرش پزشکی قادر به مصونسازی جهان در برابر این بیماری نیست. کارشناسان گوناگون در زمینههای مختلف نیازمند تبادلنظر و اتخاذ تصمیمهای یکپارچه و هماهنگ هستند.
استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه یکی از بزرگترین تغییرات به وجود آمده در دوره پاندمی کرونا در حوزه حملونقل و حرکت در شهرها بوده است، گفت: در این راستا بسیاری از شهرها برنامههای جایگزین مانند گسترش مسیرهای پیاده راهی بهجای حرکت اتومبیل برای آینده را در دستور کار قراردادند.
علی ناصری عضو انجمن فرماندهی کنترل ایران نیز با انتقاد نسبت به اینکه در کشور ما به بحران کرونا به چشم یک بحران نگریسته نشد، اظهار کرد: سیستم مدیریت بحران تنها در ابتدا بهصورت جدی درگیر این موضوع شد و در ادامه تنها در قالب یک شورا نظرات خود را ابراز کرد.
همچنین علی ترابی استاد دانشگاه تهران با اشاره به تجارب کشورهای توسعهیافته در مواجهه با کرونا عنوان کرد: به نظر میرسد بهتر است سازمان مدیریت بحران شهر تهران باهدف مستندسازی تغییر و تحولاتی که جامعه در یک سال و نیم گذشته براثر پاندمی کرونا تجربه کرده است در ارتباط تنگاتنگ با متخصصان حوزههای مختلف نسبت به ثبت و ضبط مشاهدات عینی محققان از تبعات و پیامدهای مختلف کرونا در بخشهای گوناگون اقدام کند.
داوود رضا عرب از موسسه پژوهش مهندسی راهبرد دانش پویا نیز، گفت: یکی از مواردی که باید در برنامههای ریزیهای آتی به آن توجه کرد گسترش فضاهای عمومی شهری و محله محوری است همچنین در مرحله آمادگی و مقابله موضوع سرمایه اجتماعی از دیگر مواردی است که باید به آن توجه کرد زیرا در شرایط جدید این موضوع بسیار کمرنگ شده است.
وی با اشاره به اینکه پایگاههای مدیریت بحران در ایجاد سرمایه اجتماعی بسیار مؤثر است، گفت: این فضاها با دارا بودن سالنهای گسترده و تهویه مناسب، فضای باز گستردهای برای تعاملات اجتماعی با در نظر گرفتن فاصله اجتماعی در دوره پاندمی کرونا است.
منبع