کردستان
استاندار کردستان ثبت جهانی هورامان را تبریک گفت
[ad_1]
بە گزارش ایرنا، در متن این پیام آمده است: خبر مسرت بخش ثبت جهانی منظر فرهنگی هورامان در چهل و چهارمین نشست کمیتە میراث جهانی یونسکو و در واپسین روزهای ماندە از عمر دولت تدبیر و امید، موجب خوشحالی اقشار مختلف و بویژە اینجانب بە عنوان فرزند این آب وخاک و خدمتگزار مردم شد.
در ادامه پیام آمده است: بی گمان از امروز منطقە هورامان برای همە مردم دنیا، منطقهای شناخته شده خواهد بود و در آینده نه چندان دور شاهد رونق گردشگری و توسعه این ناحیه بکر که همواره با همت مردان و زنان پاک نهاد و متدین در گذار تاریخ استوار و پای برجا مانده است خواهیم بود.
این پیام افزوده است: همه ما وظیفه داریم از هر راه ممکن در حفظ و پاسداری از این میراث ارزشمند تاریخی و فرهنگی کوشا باشیم تا همچنان نام هورامان و میراث ارزشمندش در جهان باقی بماند.
در پایان آمده است: اینجانب به سهم خود ثبت جهانی هورامان را به همه مردم کردستان و بخصوص مردم بی آلایش و با فرهنگ اورامانات و همه کسانی که برای ثبت جهانی آن در طی این سالها تلاش کرده اند تبریک و تهنیت عرض کرده و زحمات دولت تدبیر و امید برای پیگیری و در نهایت ثبت این رویداد بسیار ارزنده فرهنگی در یونسکو را ارج مینهم.
منطقه هورامان با دارا بودن معماری پلکانی، آب و هوای مطبوع، آداب و رسوم سنتی، پوشش خاص، صنایع دستی و غذاهای محلی خود منحصربفرد است. این منطقه استانهای کردستان، کرمانشاه و بخشی از اقلیم کردستان عراق را در برمیگیرد که در کردستان، بخشهایی از شهرستان سنندج و کامیاران و بخش عمدهای از سروآباد و مریوان و در کرمانشاه، شهرستان جوانرود و پاوه به صورت کامل و بخشهایی از روانسر و ثلاث باباجانی را شامل میشود.
بر اساس بررسیهای صورت گرفته هورامان بیش از ۷۰۰ روستا را در این ۲ استان غربی ایران شامل میشود، اما در حال حاضر حدود ۶۰ روستای آن به صورت بکر و دست نخورده باقی مانده است.
شواهد باستان شناسی بدست آمده نشان میدهد که قدمت هورامان به دوران پارینه سنگی میانی و به حدود ۴۰ هزار سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد.
پرونده منظر فرهنگی منطقه هورامان روز سه شنبه(پنجم مردادماه ۱۴۰۰) در چهل و چهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو مورد تایید اعضا قرار گرفت و ثبت جهانی شد. هورامان بیست و ششمین اثر جهانی ایران و سومین منظر فرهنگی ثبت شده پس از منظر فرهنگی بم و منظر فرهنگی میمند است که در یونسکو به ثبت رسید.
استان کردستان دارای یک هزار و ۵۲۴ اثر تاریخی شناسایی شده و ۹۱۵ اثر تاریخی ثبت شده شامل آثار تاریخی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکانهای طبیعی بوده که ۹۱۵ اثر ثبت شده استان در فهرست آثار ملی شامل ۷۷۸ اثر غیر منقول (شامل آثار تاریخی، تپه، محوطه و بنا)، ۲۵ مورد میراث طبیعی، ۹۳ مورد میراث معنوی و ۲۹ مورد میراث منقول است.
منبع