اصفهان
نمایندگان اصفهان به وظیفه قانونی خود در قبال زایندهرود عمل کنند
[ad_1]
اسفندیار امینی روز جمعه در گفت و گو با ایرنا افزود: احیای رودخانه زایندهرود و حل مشکلات کشاورزان باید با همکاری نمایندگان مجلس و دیگر مقامات استانی دنبال شود در غیر اینصورت روز به روز به چالشهای این منطقه افزوده خواهد شد.
وی اضافه کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی منتخب همین مردمی هستند که رفع مشکلات کم آبی و احیای زاینده رود مهمترین و اصلیترین درخواست آنهاست بنابراین پیگیری مطالبات رای دهندگان و اجرای کامل مصوبات مرتبط مانند مصوبات ۹ ماده ای شورای عالی آب باید بطور جدی دنبال شود.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اصفهان ادامه داد: امسال از سوی وزارت نیرو اینگونه عنوان شد که در حوضه آبریز زاینده رود با کم آبی شدید روبه رو هستیم اما مشاهدات میدانی در بالادست رودخانه زاینده رود چه در استان اصفهان و چه استان همجوار از برداشتهای بیحساب و کتاب و حتی بیشتر از سالهای قبل حکایت دارد.
امینی با اشاره به تامین نشدن حقابه این قشر در سال جاری و نزدیک به یک سال خشکی زاینده رود تصریح کرد: این امر سبب سردرگرمی و افزایش مشکلات مالی و معیشتی کشاورزان شده است.
وی با تاکید بر اینکه برخورداری از حقابه حق طبیعی کشاورزان است اظهارداشت: همانگونه که دیگر مالکیتها مانند زمین برای همگان محترم شمرده میشود حقابهها نیز حق قانونی و دخل و تصرف آن غیرقانونی است.
زایندهرود به طول افزون بر ۴۰۰ کیلومتر بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوههای زاگرس مرکزی بویژه زردکوه سرچشمه میگیرد و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش میرود و در نهایت به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان میریزد.
این رودخانه که علاوه بر جاذبه تفریحی و فرهنگی، همواره نقشی مؤثر در پایداری محیط زیست، تامین آب آشامیدنی، رونق کشاورزی و اقتصاد منطقه مرکزی و هستی تالاب گاوخونی داشته، در دهههای اخیر به علت برداشتهای غیرقانونی، انتقال آب از این حوضه به دیگر حوضهها و استانها، تراکم جمعیت و تا حدودی کاهش نسبی بارندگیها، به یک رودخانه با جریان دورهای تبدیل و در پایین دست در فصول گرم بویژه تابستان با خشکی مواجه شده است.
بندهای «طرح ۹ ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود» به شرح زیر است:
بند نخست: وزارت نیرو مکلف است نسبت به تاسیس واحد مدیریت یکپارچه حوضه آبریز زاینده رود اقدام کند.
بند دوم: تشکیل شورای هماهنگی حوضه آبریز زاینده رود با حضوراستانداران اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد و معاونان وزرای نیرو، جهاد کشاورزی، صنعت معدن و تجارت و نمایندگان اصناف کشاورزی، وزارت نیرو مکلف شده است تا درمدت سه ماه نسبت به تشکیل این شورا اقدام کند.
بند سوم: تعیین میزان حقابه ها، سهم آبه ها و صاحبان حق اشتراک و حقابه زیست محیطی رودخانه زاینده رود و تالاب گاوخونی توسط وزارت نیرو.
بند چهارم: ممنوعیت بارگذاری جدید بر منابع آب زاینده رود تا پیش از تعیین تکلیف در این حوضه.
بند پنجم: ساماندهی برداشت آب در استان های اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری و جلوگیری از برداشت های غیرمجاز.
بند ششم: فراهم کردن تسهیلات لازم برای تغییر شیوههای آبیاری توسط وزارت جهاد کشاورزی در منطقه .
بند هفتم: تأسیس صندوق تأمین خسارت خشکسالی در حوضه آبریز زاینده رود بر اساس این بند مصرف کنندگان بخش صنعت که در زمان خشکسالی بدون کاهش سهم خود آب دریافت میکنند باید خسارات کمبود آب سایر مصرف کنندگان حوضه را پرداخت کنند.
بند هشتم: انجام مطالعات تونل آبرسانی به اصفهان با عنوان طرح گلاب(انتقال آب) توسط وزارت نیرو.
بند نهم: وزارت نیرو باید در باره طرح انتقال آب بهشت آباد که تنها به منظور تأمین آب شرب طراحی شده است، بررسی دقیق انجام داده و ضمن ارزیابی زیست محیطی، طرح را به اجرا در آورد.
استان اصفهان با داشتن ۵۶۸ هزار هکتار اراضی کشاورزی معادل ۵ درصد از مساحت استان و ۳.۵ درصد از اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
منبع