اصفهان
مدیر حوزه علمیه کاشان: منشور حکومتی علوی قابل طرح در سازمان ملل است
[ad_1]
حجت الاسلام منصور فرجی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به منشور حکومتی علوی در گام نخست مراقب بود اصول تضییع نشود، از فروع پرهیز شود، افاضل مقدم شوند و به اراذل در جامعه قدرت داده نشوند تا بتوان دولتی موفق و توانمند داشت.
وی با اشاره به انتخاب کاشان به عنوان نخستین پایتخت نهجالبلاغه ایران و قرار گرفتن در آستانه روی کار آمدن دولت جدید افزود: انتظار همه ما انجام خدمات خوب از سوی دولتها و یادگارهایی است که به عنوان خدمت برای مردم بنا بگذارند.
مدیر حوزه علمیه کاشان با تاکید بر توصیههای رهبر معظم انقلاب مبنی بر قرار گرفتن مردم در آرامش، آسایش و رفاه اظهار داشت: مباحث ادبارالدول (عقبگرد دولتها) و اقبالالدول (پذیرش عمومی دولتها) امیرمومنان(ع) در نهجالبلاغه متناسب با عملکرد کارگزاران و مدیران و مسوولان را مطرح میکند.
وی با بیان اینکه یک شخص به نام رییس جمهوری، نماینده شهرستان یا عضو شورای اسلامی شهر در بین صدها و هزاران نفر به دلیل شناخت و انتظارات مردم از آنان رای میآورد، اظهار داشت: پس از انتخاب باید تامل کرد چه عواملی میتواند اقبال مردم را به افراد به ادبار آنها تبدیل کند یا چرا آنان عقب میمانند، مردم آسیبپذیر میشوند و اینکه چرا آن دولت یا مسوول موفق نیست؟
حجتالاسلام فرجی با تاکید بر اینکه موضوع عقبگرد دولتها در همه جا حتی مجموعه اداره و سازمانهای دارای مسوول و مدیر و افراد خدمتگزار قابل بحث است، گفت: بنابر کلام امیر مومنان(ع) چهار علت ضایع شدن اصول در جامعه، جایگزین شدن فروع، مقدم دانستن اراذل (افراد پست) بر افاضل (افراد برتر) و تاخیر افاضل بر اراذل (مقدم داشتن افراد بد بر خوب) دلیل عقبماندگی هر حکومت و قدرتی است.
وی با یادآوری اینکه رعایت این چهار علت عامل جلوافتادن کار و رعایت نکردن آن باعث عقب افتادن هر دولت، مسوول و مدیری میشود تصریح کرد: هر مدیریتی اصول جامعه که خداترسی و خدا محوری نخستین محور آن است در برنامههای خود و آینده کاری خود رعایت نکند دچار عقبگرد میشود.
مدیر حوزه علمیه کاشان پاکدستی مسوولان را نتیجه خداترسی به عنوان نخستین محور اصول دانست و افزود: وقتی انسان در دوران مسوولیت خود با خداترسی از خیانت و وقوع اتفاقهایی که او را دچار آسیب و آسیبهایی که هر کسی را به زمین میزند پرهیز کند دارای پاکدستی و اجرای عدالت میشود.
حجت الاسلام فرجی نتیجه خدامحوری، خداترسی و پاکدستی را اجرای عدالت در جامعه عنوان و اضافه کرد: حاکم شدن عدالتمحوری و عدالتگستری در جامعه یکی از مباحث مورد نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی است.
وی با تاکید بر اینکه جامعه عدالتمحور در حال پیشرفت است و جامعهای که عدالت محور نیست آسیب میبیند، ادامه داد: اگر نتوان عدالت را خوب در جامعه اجرا کرد این جامعه محکوم به عقب گرد و آسیب است.
مدیر حوزه علمیه کاشان، اخلاق و تربیت را نیز دومین محور جزو اصول برشمرد و گفت: همه انسانها موظف به تخلق (خوی گرفتن) به اخلاق حسنه و متربی (تربیت شده) به تربیت درگاه الهی هستند، چرا که خداوند متعال خودش را الحمدالله ربالعالمین معرفی میکند و تربیت را محور انسانها قرار میدهد.
وی با تاکید بر اینکه هر انسانی باید خود را تحت اشراف تربیتی خدا بداند، افزود: پس اخلاق فردی، اجتماعی، اداری و تربیتی که انسان را با محوریت اخلاق جلو میبرد جزو اصول و برنامهها است.
ضایع شدن اصول عامل جنایت، خیانت و اختلاس
حجتالاسلام فرجی، طهارت و پاکی را نیز سومین محور اصول و برنامهها اعلام و اضافه کرد: وقتی این اصول و محورهای آن از جمله خداترسی، اخلاق و تربیت و طهارت تضییع شد به یقین ما دچار به طهارتنداشتن، عدالت نداشتن و خدامحور نبودن میشویم و در نتیجه خیانتها، جنایتها اختلاسها، دزدیها و از بین بردن اموال عمومی اتفاق میافتد.
وی نکته دیگر امام علی(ع) در نهجالبلاغه در مورد عقبگرد دولتها را جایگزینی فروع به جای اصول دانست و گفت: ضایع شدن اصول با سرگرمی به فروع (پرداختن به امور حداقلی که بودن یا نبودن آن تأثیری ندارد) باعث میشود که هر نظامی عقب بماند و عقبگرد کند، وقتی اصول را از بین میبریم و اصول محور نیستیم عدالت در جامعه آسیب میبیند و اصول یک جامعه دینی از بین میرود.
مدیر حوزه علمیه کاشان سومین عامل ادبارالدول را محور و مقدم قرار دادن انسانهای پست، سست عنصر، بیتدبیر، بیاخلاق، خود محور و ناامید بر دیگران برشمرد و افزود: وقتی مسوولیت را به افرادی بی تدبیر، غیر مسوول، غیر متعهد و سست عنصر، ناامید و خودمحور و در راس امور قرار میدهند امور به سمت عقب برخواهد گشت و افزون بر وارد کردن آسیبهای اجتماعی به جامعه هیچ پیشرفتی حاصل نخواهد شد.
تاخیر افاضل عامل ادبارالدول
حجتالاسلام فرجی، چهارمین عامل موثری در ادبارالدول را تاخیر افاضل و مقدم کردن اراذل بر آنان عنوان و اضافه کرد: وقتی بدها بر خوبها در جامعه مقدم شوند یا زیر نظر افرادی که اراذل هستند کار بکنند جامعه دچار آسیب جدی خواهد شد.
مدیر حوزه علمیه کاشان با بیان اینکه افاضل افراد مدیر و مدبر پرتوان، خستگیناپذیر، برنامهریز، امیدوار و توانمند هستند افزود: وقتی افاضل در جامعه کنار گذاشته و اراذل بر آنان مقدم شود این جامعه محکوم به عقب گرد است.
به گفته وی، اکنون ما میتوانیم دولتهای خودمان را مسوولیتها و مدیریتهای خودمان را کاملا با این چهار مشخصه امام علی (ع) بررسی، دقت و مقایسه کنیم تا بتوانیم افزون بر آسیبشناسی، اصول حرکت رو به جلو را در دولتها ببینیم.
شهرستان کاشان از ۲۱ مهر امسال به مدت ۲ سال به عنوان نخستین پایتخت نهجالبلاغه کشور نامگذاری شده است؛ افزون بر ۵۰ نفر حافظ نهجالبلاغه، یک هزار و ۲۰۰ نفر حافظ بخشهایی از این کتاب ارزشمند، ۲۰۰ نفر حافظ کل قرآن مجید و ۱۵ نفر حافظ کل صحیفه سجادیه در شهرستان کاشان آموزش دیدهاند.
منبع